Råd & tips
Når bør man skifte vinduer?
Enova anbefaler å bytte ut gamle vinduer med lavenergivinduer for å spare strømutgifter. Vinduene kan stå for 40 prosent av varmetapet i et vanlig hus. I et hus fra 80-tallet med tolagsvinduer kan varmetapet halveres ved å bytte til lavenergivinduer.
Les mer om lavenergivinduer her
Inneholder vinduet miljøgiften PCB?
Mellom 1965 og 1975 var tetningslimet i norskproduserte vinduer ofte tilsatt miljøgiften PCB. Importerte glassruter produsert fram til 1980 inneholder trolig PCB. Har du et vindu fra denne perioden, bør du bytte det. Husk at slike vinduer skal leveres som problemavfall på nærmeste miljøstasjon.
Hvilken energiklasse skal jeg velge?
Vinduers varmeisolasjon måles i U-verdier, der lavest tall er best. Jo lavere tallet er, jo mindre varmetap, og jo bedre isolerer produktet. ENOVA anbefaler vinduer med lik eller bedre U-verdi enn dagens forskriftskrav (0,8). Dette er normalt trelags vinduer.
Når du bestiller vinduer fra Riis Glass og Fasade, angir vi gjennomsnittet av alle valgte produkters U-verdi i ordrebekreftelsen din.
Her ser du hvilke minstekrav og anbefalinger som byggeforskriftene har stilt opp gjennom årene:
- Passivhus (NS 3700): 0,8
- Byggeforskrifter 2017: 0,8
- Byggeforskrifter 2010: 1,2
- Byggeforskriftene 1997: 1,6
- Byggeforskriftene 1987: 2,4
- Byggeforskrifter på 60- og 70-tallet: 2,6
- Byggeforskrifter på 40-tallet: 2,8
Hvordan velge riktig vindu?
Vinduer kan utformes etter dine egne ønsker. Mål, farger og materialvalg kan spesialtilpasses. Om du ikke finner vinduer som passer i vår nettbutikk, ta kontakt med oss, så vil vi garantert finne vinduer du blir fornøyd med.
Hvordan ta riktige mål?
Mål oppgis alltid i bredde x høyde, og alle mål gjelder for utvendig karm. For å være sikker på at du får riktig mål på ditt vindu, er den enkleste metoden å måle det gamle vinduet fra karm til karm, utvendig. Er du usikker på målet, anbefaler vi å løsne karmlista på utsiden eller innsiden for å avdekke hele karmen. Gjør du dette, er du sikret korrekt mål på både vinduer og dører.
Om du ikke har det gamle vinduet tilgjengelig, må du måle åpningen som vinduet skal sitte i. Trekk fra 2 til 3 cm i bredde og høyde, og du får riktige mål. Husk å måle flere steder.
Karmdybden på de fleste produktene er 92 mm.
Andre størrelser produserer vi gjerne etter dine spesifikasjoner - ta kontakt med oss på 72 92 90 60 eller rgf@riis.no
Med sidehengslede vinduer er det viktig å få åpningen på den riktige siden av vinduet. I bestillingsprosessen må du velge mellom høyrehengslet vindu (sett utenfra) og et venstrehengslet vindu (sett utenfra). Dette vil si hvilken side av vinduet hengslene sitter på.
Kan man skifte dører selv?
Å bytte innerdør selv er ikke så vanskelig som en tror. Helt siden 1972 har vi hatt standardiserte mål på innerdører og karmer. Hvis den døren du har er laget etter 1972, og den har «snap-in hengsel», samt sentrert låskasse, så vil den nye døren passe i den gamle karmen.
Hvis du vil bytte både dør og karm, krever det litt mer arbeid, men ikke mer enn at de fleste får det til hvis de tar seg god tid. Det finnes flere gode instruksjonsvideoer på youtube som viser detaljert hvordan en skal gå fram for å få et vellykket resultat.
Og selvsagt: En av Riis Glass og Fasades dyktige montører kan gjøre jobben for deg, dersom du foretrekker det.
Å bytte ytterdør er en litt større operasjon. Hvis du ikke har gjort det før, eller ikke er snekkerkyndig, så anbefaler vi at du setter bort dette til fagfolk. Riis Glass & Fasade tilbyr montører som kan gjøre denne jobben raskt og effektivt, med topp fagmessig kvalitet.
Se hvordan du monterer ytterdør.
Hvilke dører passer mitt prosjekt?
Når du velger nye innerdører, bør du naturligvis velge et design som passer til hjemmet ditt. La døren bli en del av interiøret. Her er det fullt mulig å kombinere farger og former med ulike overflater, fyllinger, glass og karmløsning.
Velg dør etter rommets funksjon. Har du for eksempel behov for å støydempe et rom, bør du velge en støydempende dør. Velg håndtak som er lik for alle dører og som kler stilen i huset – vurder også wc-vrider til toalett/bad.
Må du bytte hele karmen eller bare dørbladet? «Snap in»-hengsler ble standard på alle nye dører i 1972. Dette gjør at man kun trenger å bytte dørblad.
For å spare gulvplass, kan du sette inn en skyvedør. Stort sett alle innerdører kan leveres som skyvedører, men husk å planlegge for dette før veggen bygges.
Har du god plass, kan du vurdere innerdører med sidefelt eller tofløyede dører. Dette gir et luftig inntrykk og gir god romfølelse. De fleste innerdører kan bestilles som tofløyet dør. Flere av modellene har også tilpasset sidefelt i samme design, og kan fås i både massiv, formpresset og kompakt utgave.
Er du i tvil om hvilken dør som vil passe best til ditt behov? Ta kontakt med oss, så skal vi sammen komme fram til et godt resultat.
Ting å tenke på når du velger ytterdør
Inngangspartiet og ytterdøren er husets velkomstsone, og viktig for førsteinntrykket. Den samme ytterdøren blir gjerne stående i flere ti-år. Da er det viktig å velge en dør som passer til stilen og fargene du har på boligen din, og tenke godt igjennom hvilken kvalitet og funksjonalitet du ønsker at døren skal ha. Døren bør spille på lag med omgivelsene, bruken og boligens arkitektur.
Våre tips til deg som skal kjøpe ny ytterdør er:
- Velg en dør som passer til boligen
- Sjekk at døren både er sikker og isolerer godt
- Sjekk at døren er tilpasset det lokale klimaet
- Det er lov å velge en "sprek" farge
- Vurder elektronisk lås for en mer praktisk hverdag
Er du i tvil om hvilken dør du skal velge? Ta kontakt med oss så skal vi sammen komme fram til et godt resultat.
Hvilket vedlikehold krever et glassrekkverk?
På Riis Horisont og Riis Perspektiv er alt som kreves av vedlikehold lett vask med såpe og vann! Enkelt og greit.
Riis Elegant må behandles 1-2 ganger i året med medfølgende polish og pussepad, avhengig av miljøet den står i.
Hvor lang levetid har en ytterdør?
Det er flere faktorer som spiller inn på levetiden på ytterdør - konstruksjon, materialvalg og miljøet den skal stå i. Når du skal velge ytterdør, bør du ta hensyn til miljøet som døren skal stå i. Skal den stå skjermet under et overbygg, eller vil den bli utsatt for mye vær og vind? Velger du en ytterdør med riktig kvalitet og egenskaper for ditt bygg, da varer den lenger. Utseende og design på døra kan vi tilpasse akkurat slik du vil ha det. Er du i tvil så kan du ta kontakt så vil vi hjelpe deg.